0 530 074 47 04 info@migrencerrahisi.com.tr

Migren Ağrıları Ve Migren Ameliyatı

Migren, sıradan baş ağrıları olmayıp tedavisi mümkün olan bir nörolojik hastalıktır. Doktorları gelen baş ağrıları şikâyetleri içerisinde en sık rastlanan migren ağrıları olmaktadır.  Hormonal değişikliklerin daha aktif yaşandığı yaşlarda olan kadınlarda migren erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Kadınların yaklaşık olarak %20’sinde görülürken erkeklerde bir bu oran %8’dir. Migren atağı olan kişilerde zonklayıcı veya çok keskin olan baş ağrıları görülmektedir.  Başın tek tarafında rastlanan bu ağrılar özellikle şakak bölgesinde sabit olmaktadır. Ataklar şeklinde geçen migren ağrıları bazı hastalarda senede bir iki kez görülürken bazı hastalarda bir ay içerisinde defalarca görülebilmektedir.  Migren ağrısı yaşayan kişilerin çoğunda ağrılar çok şiddetli olarak görülebilmektedir.  Diğer baş ağrılarından farklı olarak migren ataklarında bulantılar,  kusma,  ışık, ses ve kokuya karşı hassasiyet gibi belirtiler de görülmektedir. Migrenin sebepleri arasında ilk sırada genetik faktörler etkili olmaktadır.  Eğer aileden herhangi birinde migren var ise çocukta görülme olasılığı artmaktadır.  Anne veya babanın her ikisinde de migren olması bu oranı daha da yükseltmektedir.  Migren toplumda erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanan bir hastalıktır.  Özellikle adet dönemlerinde hormonal değişikliklere bağlı olarak migren görülmekte ve şiddeti artmaktadır.  Atakların şiddetli ve sık yaşanması kişilerin günlük yaşam kalitesini düşürmektedir.  Ağrı kesicilerle ancak ağrılarla baş edebilen hastalar çevre etkilerine karşı duyarlı hale geldikleri için kendilerini çevreden soyutlamak zorunda kalmaktadır.  Bu nedenle yaşadıkları günü kaybeden migren  hastaları büyük bir zaman kaybına uğramaktadır.

Kişilerin kendileri kadar çevrelerindeki ileride etkileyen bu ataklarla çeşitli baş etme yöntemleri bulunmaktadır.  Ancak son dönemlerde migren ağrıları ile baş etmede en etkili yöntem olarak migren ameliyatı ilk sırada yer almaktadır.  Ağrının kaynağının olduğu bölge ameliyat ile serbest değiştirilerek migren ataklarının önü kesilmektedir.   Migren ağrısına sebep olan ve sıkışmanın yaşandığı 4 bölge yer almaktadır.  Ağrıların olduğu bölgeler tespit edilerek bu bölgelere yaklaşık 45 dakikalık bir endoskopik uygulama ile kadar getirmektedir.  Kasların serbestleştirilmesi ile birlikte sinir sistemini uygulanan basınç ortadan kalkmakta ve böylece migren ataklarının önü kesilmektedir.  Daha çok alın ve şakak bölgelerinde sıkışmanın olduğu gözlemlenmektedir.  Bu bölgelere yaklaşık 2 santimetrelik kesiler yapılarak kasların arasında bulunan sinirlere ulaşılmaktadır.  Bunu sinirlere ulaşılarak serbestleşme sağlanmakta ve sinirlerin lifleri açılarak geçiş alanı genişletilmektedir.  Bu genişlemeye bağlı olarak kan akışı daha rahat ve normal seyrinde sağlanmaktadır.  Böylece hastanın ağrıları ortadan kaybolmakta ve migrene bağlı olarak yaşayacakları ataklar ortaya çıkmamaktadır.

Ameliyat sırasında şakak bölgesinden açılmış olan kesilerden  içeriye doğru endoskopi yöntemiyle ince aletler gönderilmekte ve buradaki sinir bulunarak serbestleşme sağlanmaktadır.  Alın bölgesinden yapılan ameliyatlarda isteyene endoskopi yöntemiyle saçlar arasında kesiler oluşturularak giriş sağlanmaktadır.  Burada da  kaç lira doğru uzatılan ince uçlu aletler ile buradaki sinir bulunarak gevşetme gerçekleştirilmektedir.  Ameliyat süresi yaklaşık olarak 2 saati bulmaktadır.  Ameliyattan sonra birtakım kızarıklıklar ve şişlikler meydana gelebilmektedir.  Ancak bu şişlik ve kızarıklık var birkaç gün içerisinde kaybolmaktadır.  Hasta bir gün gözleme altında tutulduktan sonra normal yaşamına dönebilmektedir.  Ancak yaklaşık 3 hafta boyunca hastanın yaşam kalitesini dikkat etmesi gerekir.  Hastanın bir hafta boyunca egzersiz yapılması ve dinlenmesi önemli olmaktadır. Migren ağrılarına daha radikal bir çözüm sunan migren ameliyatı ile normal yaşam düzeni aksayan kişiler ameliyat sonrasında ataklarla karşılaşmayacakları için artık zaman kaybı yaşamadan hayatlarına devam etmektedir.  Her ne kadar ağrı kesici kullanarak ya da beslenmesine dikkat ederek kişiler bu ağrılarla baş etmeye çalışsa da hayatları boyunca bu baş ağrısıyla yaşamaktan ancak ameliyat sayesinde kurtulabilmektedir.