
Migren ağrısı diğer baş ağrılarından nasıl ayırt edilir?
Migren ağrısı diğer baş ağrısı türlerinden çok daha şiddetli olur ve çoğu zaman başın sadece tek tarafında ortaya çıkar. Zaten Yunanca kökenli migren kelimesi “başın yarısı / yarım baş bölgesi” anlamına gelmektedir. Ağrının şiddeti genellikle kişinin günlük aktivitelerini yerine getirmesine engel olur. Işığa ve sese karşı aşırı tahammülsüzlük ve bulanık görme de sık karşılaşılan belirtiler arasındadır. Migren atağı eğer tedavi edilmez ise yaklaşık 4 ile 72 saat kadar sürebilir.
Migren ağrısı nasıl teşhis edilir?
Basit düzeyde migren testi evde de yapılabilir. Örneğin eğer;
- Potansiyel migren atağı sırasında burun akıntısı da yaşıyorsanız,
- Gözlerinizde ya da gözlerinizin arkasında acı ya da baskı hissediyorsanız,
- Potansiyel migren atağı sırasında kaş arası bölgenize masaj yapmak ya da baskı uygulamak işe yarıyorsa,
- Kaş üzeri bölgesinde acı/ağrı oluyorsa,
- Şakak bölgesinde ağrı ve zonklama oluyor ve o bölgeye bastırmak iyi geliyorsa,
- Ağrıdan hemen önce ya da ağrı sırasında ensede gerginlik hissediliyorsa,
- Potansiyel migren ağrısı başın arkasında daha çok hissediliyorsa,
Sizin de muayene için doktora gitmenizde fayda var.
Migren nasıl tedavi edilir?
Migren tedavisinde herkese tek tip bir tedavi uygulaması yoktur. Migren kişiye göre farklı bölgelerde ve farklı şikayetlerle ortaya çıkar. Tedavisi de kişiye özel olarak planlanır. Ağrı kesici ve botoks tedavisi ile geçici çözümler sağlanırken migren ameliyatı ile kalıcı tedavi uygulaması yapılabiliyor.
En etkili çözüm migren cerrahisi midir?
Migren cerrahisi ya da migren ameliyatı dediğimiz yöntem migreni kalıcı olarak tedavi edilmesini sağlayan cerrahi bir yöntemdir. Migren ameliyatı anestezi altında yapılan ve çoğu durumda hastanın aynı gün ya da bir gün sonra taburcu edilebildiği bir yöntemdir.
Düzenli olarak botoks yaptırmak istemeyen hastalar tarafından kalıcı olarak migren ağrısından kurtulmak için tercih edilir. Birçok hastada “kaş çatmasını” sağlayan korrugator kası, alın bölgesinin duyusunu alan sinirlere bası yapmasından dolayı migren ağrısı oluşur.
Bu operasyonun amacı bu basıyı ortadan kaldırmaktır. Cerrahi operasyonla saç içinden yapılan birer santimlik kesilerden endoskopik kamera kullanılarak veya göz kapağına uygulanan ufak bir kesi ile bu kaslar alınıp sinirler gevşetilir. Böylece migren ağrısının tetiklenmesi tamamen ortadan kaldırılır.
Bası uygulanan yere göre bu işlemin yeri değişebilir. Örneğin frontal (alın bölgesi), oksipital (ense bölgesi), temporal (şakak) ve rinojenik (burun) bölgelerine uygulanabilir. Migren ameliyatının ardından yüz bölgesinde herhangi bir kesi izi kalmaz.
Migren ameliyatı beyinle ilgili bir ameliyat değildir. Hasta için oldukça konforlu, bir gün hastane istirahati ile ertesi gün evine dönebildiği ve etkisi hemen ameliyat sonrası hissedilmeye başlayan başarılı bir operasyondur.
Migren ameliyatının dünya literatüründeki başarı oranı %88-92 arasıdır, Türkiye’de de bu oranları son 4 yıldır yaptığımız başarılı operasyonlarla yakalamış bulunuyoruz.
5 SORUDA MIGREN AMELIYATI
- MIGREN AMELIYATI BEYIN AMELIYATI DEGILDIR. YUZ ILE ILGILI HASAR OLUSTURMAZ VE IZ KALMAZ. KAPALI BIR CERRAHIDIR, 1 CM’LIK KESINIZ OLUR.
- MIGREN AMELIYATINDA 1 GECE HASTANEDE KALIRSINIZ, GENEL ANESTEZI ILE YAPILIR. ERTESI GUN UCABILIR, EVINIZE VE ULKENIZE DONEBILIRSINIZ.
- MIGREN AMELIYATI HASTA MEMNUNIYET ORANI %90’DIR. %65 HASTADA TAMAMEN GECERKEN, %25’LIK GRUPTA KISMI IYILESME OLUR.
- GENELDE EN FAZLA 1 HAFTADA ISE DONEBILIRSINIZ, COGUNLUKLA 4.GUNDE ISE DONULUR.
- SEANSLI BIR TEDAVI DEGILDIR TEK BIR AMELIYATTA TEDAVI TAMAMLANIR.
Migren ameliyatına kimler adaydır?
Migren ağrısı kimi hastalarda çocukluk çağından başlayan ve yıllar boyu hayat kalitesini düşürerek devam eden bir ağrı zinciridir. Bu sebeple migren ağrısının teşhisi konulduğu anda yaştan bağımsız olarak hasta migren ameliyatına adaydır. Migren ameliyatı yaptığımız 13 yaşında hastamız da, 72 yaşında hastamız da oldu ve tüm yaş gruplarında da %90 üzerinde başarı oranı elde ettik.
Bir ay içinde en az 2-3 şiddetli migren atağı geçirmiş ve hiçbir ilaçlı tedaviye yanıt alamamış veya ilaç kullanmaktan hayat kalitesi düşmüş hastalar migren ameliyatı için adaydır. Migren ameliyatı öncesi nöroloji uzmanı tarafından migren tanısı almanız gerekmektedir.
Migrenin tetiklenmesi nasıl önlenir?
Migren rahatsızlığı olan kişilerin yemeklerini düzenli yemeleri ve düzenli uyumaları gerekir. Çünkü öğün atlamak kan şekerinin düşmesine, fazla şeker içeren gıda tüketmek ise kan şekerinin önce aniden yükselip sonra aniden düşmesine neden olur. Tüm bunlar migren rahatsızlığını tetikleyebilir. Ayrıca dehidrasyonu önlemek için bol su tüketmek ve günde en 6 ile 8 saat uyumak çok önemlidir. Çoğu kadında adet döngüsü de migren ağısını tetikleyen sebeplerden birisidir, adet döneminden birkaç gün önce başlayan migren ağrısı adet dönemi boyunca da devam edebilir.
Botoks ile migren tedavisi nasıl yapılır?
2010’da FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylanan migrende botoks tedavisi mutlaka bu konuda eğitim almış uzman hekimlerce uygulanmalıdır. Botoks ile migren tedavisinde tetikleme noktasına enjekte edilerek kasların geçici olarak dondurulması sağlanır. 3 ile 5 ayda bir tekrarlanması gereken bu prosedür hastalara ameliyatsız tedavi imkanı sunar. Bazı hastalar anestezi ve ameliyat korkusu nedeniyle kalıcı çözüm yerine belirli aralıklarla botoks yaptırmayı tercih eder.
Ameliyattan Hemen Sonra
- Ameliyattan çıktığınızda hastanemizde hemşirelerimiz tarafından gerekli bakim uygulanacaktır. Ciddi bir ağrı/acı beklememekle birlikte hastanın acı eşiğine göre değişebilen bir ağrı yaşanması normaldir. Bu durumda hemşirenizden ağrı kesici takviyesi almanız yeterli olacaktır.
- Ameliyat sonrası migren ağrısı beklenmemektedir ancak ameliyat bölgesindeki ödem sinire bası yapabildiğinden geçici sureli migren benzeri ağrı yaşanabilir. Bu durumda panik yapılmamalıdır, ödem indikçe ağrı geçecektir. Bu durumda alınacak hafif bir ağrı kesici bile etkili olabilecektir. Ameliyat sonrası yaşanan ağrı son derece normal olup, kesinlikle ameliyatın başarı oranını ifade etmez.
- Alin / Kaş Ortası tetik noktasından ameliyat olduysanız 2 gün boyunca gözlere ve alına buz uygulaması yapılmalıdır. Ameliyat sonrası ilk gün her saat başı 15 dk. şeklinde, diğer günler 2-3 saatte bir 15 dk. şeklinde buz uygulanması yeterlidir.
- Hastanede 1 gece geçirdikten sonra evinize dönebilirsiniz. Doktorunuzun uygunluk vermesini takiben uçuş yapmanız mümkün olmaktadır.
Taburcu Olduktan Sonra
- Migren hastalığının hem fiziksel hem de psikolojik olarak hastaları yıprattığının farkındayız. Bu sebeple hastalar migren ameliyatına büyük umutla girmektedir. Migren ameliyatı günümüzdeki bir çok cerrahiden daha fazla iyileşme/memnuniyet oranına sahiptir. Ancak iyileşme sureci hastadan hastaya değişebilmektedir. Ameliyatın ertesi günü bile ağrı yasamayan hastalar olduğu gibi ameliyatından 6 ay sonra tam ağrısız doneme kavuşan hastalarımız da mevcuttur. Bu durum hastaların doku iyileşme hızı, ödem atma sureci ve ameliyat sonrası bakim ile doğrudan ilgilidir.
- Ameliyatınız sonrası 3. Günde duş alabilirsiniz, 2 gün dikişlere su değmemesi yeterlidir. Eve dönüşte her gün dikiş yerlerine baticon ile pansuman yapılmalıdır. Gün içinde duş alınırsa baticon tekrarlanmalıdır. 15. Gün dikişleriniz alınacaktır, baticon uygulaması 15 gün devam ettirilmelidir. Kendinden eriyen dikişler fazla kalıp iz bırakabildiği için kullanılmamaktadır, ameliyat dikişlerinin hekiminiz tarafından alınması gereklidir. Klinik randevunuz 15. Güne düzenlenecektir, şehir dışında dikişlerini aldıracak hastalarımız ameliyat raporu ile kolayca aldırabilir.
- Ameliyat bölgesine göre günlük hayata dönüşe karar verilir. Sakak/Ense/Kulak arkası tetik noktalarından ameliyat olan hastalar 3-4 gün içinde islerine dönebilir. Alin/Kas Ortası/Burun tetik noktasından ameliyat olan hastalarda gözlerde ve göz altlarında morluk/ödem olabileceğinden 10 gün dinlenmeleri önerilir.
- Ameliyatı takiben 3 hafta spor yasaktır. Ağır kaldırma, efor gerektiren aktiviteler yapma, başı aşırı derecede sağa/sola çevirme ve başı aşağıya indirme gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır. Özellikle kafanızı öne eğerek/ aşırı derecede aşağıya indirerek yerden ağır objeler kaldırılmamalıdır.
Ameliyat Sonrası Süreçte Önemli Noktalar
- Migren ameliyatı sinirlere bası yapan kas ve damarlara yapılan minimal müdahale ile sinirlerin gevşetilmesi operasyonudur. Bu yüzden özellikle alin bölgesindeki operasyonu takiben gözlerde morluk ve sislik görülür. Bu durum geçici olup 10. Günde tamamı kaybolur.
- Dikiş yerlerinde oluşan ödem vücudunuzu yavaş yavaş terkecedektir. Özellikle alin bölgesinde daha fazla görülen ödem, sinir uçlarına baskı yaptığı için migren benzeri ağrı görülmesi normaldir. Ödemler geçtikçe ağrının yok olduğu ve ya çok azaldığı görülecektir.
- Alin bölgesinde ve saçlı deride geçici his kaybı görülebilir. Bu hissizlik bütün kafa bölgesinde de olabilir. Bu durum ameliyattan sonra beklenebilen bir etki olup 2-12 ay arasında hastanın vücut yapısına göre iyileşmektedir. Bu etkilerin kalıcı olduğuna rastlanmamıştır.
- Ameliyat öncesi migrene duyarlı olduğunuz yiyecekleri ameliyat sonrası süreçte test edebilirsiniz. Hemen hemen bütün hastalarda aşırı duyarlı olunan (sut ürünleri, kahve, çikolata..vb) gıdalara ameliyat sonrası duyarlılık rastlanmaz. Bu şekilde istediğiniz hayat kalitesine daha hızlı kavuşabilirsiniz. Kısaca gıda anlamında bir yasak yoktur.
- Ameliyat sonrası zencefilli çayın (taze zencefil ve sıcak su) ödemlerin ve ağrıların daha rahat geçirilmesine yardımcı olduğuna yönelik çalışmalar bulunmaktadır. Bu donemde tüketilmesini öneririz.
Op. Dr. Ufuk Askeroğlu
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
Telefon : 0 530 0744 704