Esasında her şeyin başlangıç noktası bu soru. Ben migren hastası mıyım? Benim başımdaki bu ağrı nedir? Bana bir ilaç tavsiye etseniz?
Bu sorular bize telefon, e-posta ve sosyal medya kanalıyla gelen en sik karşılaşılan sorular. Her şeyden önce teşhisi konulsun konulmasın bir migren hastası olmak hem sosyal açıdan hem de fizyolojik açıdan çok zor. Bugüne kadar birçok doktor ile görüşülmüş, onlarca tedavi ve ilaç uygulanmış ve hiç bir yol kat edilmemiş olabilir. Bu da hastayı ve ailesini psikolojik olarak yorar. Öncelikle tahmin ettiğinizden daha çok hasta görüşmemiz ve en az sizinki kadar zor dönemler yasayan hastalarımız oldu. Bu yüzden “Benim kadar ağır bir migren hastası görmüş olamazsınız. Benim için yapılacak herhangi bir tedavi yoktur.” sözcükleriyle başlamamamız gerekiyor. öncelikle tedaviye inanmak ve geçmişi geride bırakmak çok önemli.
Peki, migrenden kurtulmak için nasıl bir yol izlememiz gerekir? En basında söylediğim gibi telefon ya da e-posta yoluyla muayene edilmeden herhangi bir ilaç tavsiyesi almak ve hastalığınızın detaylı yorumlanmasını beklemek hem sakıncalı hem de uygun olmayan bir durumdur. Migren hastalığının bu kadar çaresiz bir konuma gelmesinde uzaktan/esten dosttan tavsiye almanın payı büyüktür. Çünkü özellikle bitkisel çay/destekler doktor tarafından önerilmeden kullanılır ise bir hastaya çok iyi gelen diger hastanın hayatini zora sokabilir ve hatta acil müdahele yapılacak konuma bile getirebilir. Keza ilaç tavsiyesi de aynı şekilde. Özellikle migren ilaçları çok ağır içerikli olduğu için tavsiye üzerine alınan ilaçlar her zaman faydadan çok zarar getirir. Bu yüzden bizden ve kimseden sizi muayene etmeden ilaç/tedavi tavsiyesi istemeyiniz. Bu ilk önemli nokta.
Hastalığınız gerçekten migren mi? İkinci Önemli konu da bu. Ayni Şekilde telefonda siz ne kadar detaylı anlatırsanız anlatın migren teşhisi koyamayız. Migren teşhisini ancak nöroloji uzmanları koyar, migren ameliyatını ise plastik cerrahlar yapar. Bu yüzden migren için teşhis/tanı almadıysanız nöroloji uzmanına danışmanız çok önemli. Nörolojiye başvurmuş ve hali hazırda ilaç tedavisi gören hastalar herhangi bir rapor/yazı getirmeden kliniğimize başvurabilir. Migren hastalarının bir çoğu ameliyata engel bir durumu yoksa migren ameliyatı için adaydır.
Son kısım ise planlama. Kliniğimizde size yardımcı olmak için bekleyen bir ekip var ve bütün korkularınızı yenmeniz için her konuda yardımcı olmaya hazırlar.
- önce bizi arayıp muayene randevunuzu aliniz.
- Bizi sosyal medya üzerinden takip edip, İnternet sitemizdeki bilgileri detaylıca okuyunuz.
- Muayeneye gelirken migren ağrınızı düşünerek kafanızdaki tetik noktalarını çıkarmaya çalışınız. Ağrınız nereden başlıyor? Kaç saat sürüyor? Nereye yayılıyor? Bunlardan emin değilseniz korkmayın, yeterli zamanımız olacak.
- Muayene günü doktorunuza açık olunuz ve bizimle kullandığınız ilaçlardan, tedavilerden ve farklı hastalıklarınız dan bahsediniz.
- Ameliyat kararını verip migren ameliyatı gününüzü alıp, hemşirelerimizin sağlık takibini başlatınız.
Her tedavide olduğu gibi önce tedaviye inanmak sonra da detaylı bir konsültasyon ve takip ile surece başlamak çok önemli. Ertelenen şeyler her zaman hem kafanızda sizi yorar hem de sonuca ulaştırmaz. Muayeneden hemen sonra ameliyat kararını olumlu olumsuz vermeniz bütün süreci çok daha kolaylaştıracaktır. Unutmayın kararlı ve mutlu migren hastaları her zaman çok daha başarılı ve ağrısız sonuçlarla süreci sonlandırır.
Herkese şimdiden geçmiş olsun.