Migren hastalığı, uzun süreli hayatımızı olumsuz etkileyen kronik bir hastalıktır. Çoğu zaman kalıtsal bir hastalık olduğu yönünde değerlendirmelerde olsa daha migren hastalığına dayalı bir gen uzmanlarca bulunmuş değildir. Kalıtsal bir hastalık olduğunu iddia edenlerin çoğunun aile üyesinden biri migren hastasıdır. Buna dayanarak kendisine bu hastalığın geçtiğini dile getirmektedir. Yalnız söylediğimiz gibi bu konuda yapılan araştırmalar bu hastalığın kalıtsal olmadığını söylemektedir. Migren hastalığına yakalanma yaşı 20 ile 40 yaş aralığındadır. Migren, uzun soluklu bir hastalık olduğundan bazen birkaç yıl sürebileceği gibi bazen de 20 yıl gibi uzun yılları kapsayabilmektedir. Bu hastalıktan kurtulmanın bir yolu da cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahaleden sonra bazı hastalarda kesin iyileşme görülürken bazılarında da bu hastalık sadece hafifler sonra tekrar başlamaktadır. O açıdan bu hastalığı sadece hafifletebiliyoruz. O açıdan migren hastalığını tetikleyen durumlar hakkında bilgi sahibi olursak migreni daha hafif ağrılarla geçirebiliriz. Aslında bu hastalığı tetikleyen durumları her migren hastası yaşar ancak bu durumların migreni tetiklediğini fark edemeyebilir.
Bu sebepten ötürü migreni tetikleyen durumlar hakkında detaylı bilgilere yer vermek gerekiyor. Migreni tetikleyen durumların başında sigara gelmektedir. Sigara içmek sağlığı olumsuz yönde etkilediği gibi akciğer kanserine yol açarak ölümlerin gerçekleşmesine de sebep olmaktadır. Bir migren hastası sigara içiyorsa hem kanser olma riskini barındırır hem de migrenin daha şiddetli bir şekilde seyretmesine yol açabilir. Migren hastalarını sigaranın kokusu daha çok rahatsız etmektedir. Ondan dolayı hem sigaradan uzak durmak hem de sigara içen kişilerin yanında çok kalmamak gerekiyor. Düzensiz bir uykuda migreni tetikleyen diğer bir durumdur. Bir migren hastasının uyku düzeni ne gereğinden fazla ne de gerektiğinden az olmalıdır. Çünkü çok uyumak baş ağrısına sebep olduğu gibi az uyuyup yeterince dinlenmemekte baş ağrısına yol açabilir. Her akşam aynı saatlerde uyumaya dikkat ederek, sabahta dinlenmiş bir şekilde uyanıyorsanız bu konuda bir sıkıntı yaşamazsınız. Diğer bir durum ise kafein içeren içeceklerin bazı migren hastalarına iyi gelmemesidir. Bunların başında kahve gelmektedir. Kahve çok fazla tüketildiği zaman baş ağrısına sebebiyet vermektedir. Bazen yediğimiz yiyeceklerde baş ağrısına ya da midemizin bulanmasına yol açabilmektedir. Bu yiyecekler zaten bir kere yenildikten sonra eğer migrenin şiddetlenmesine sebep oluyorsa bir daha ki sefere o yiyecekten uzak durmak veya yiyeceği azaltma yoluna gitmek gerekiyor.
Migreni tetikleyen durumlar arasında en önemlisi açlıktır. Açlık, hastanın en şiddetli baş ağrısı ataklarını yaşamasına sebep olmaktadır. Bir migren hastasının kesinlikle aç kalmaması gerekiyor. Hiçbir öğününü atlamaması gerektiği gibi yemek saatlerinin de düzenli olması gerekmektedir. Örneğin; her akşam saat sekizde mi akşam yemeği yiyor bunu her gün aynı saatte yapması gerekiyor. Aynı şekilde kahvaltı saatine de dikkat etmesi gerekiyor, kahvaltı en önemli öğün olduğundan yapmadan evden çıkmaması gerekiyor. Aşırı sıcak havalar veya aşırı soğuk havalar da baş ağrısına yol açan diğer bir etmendir. Bu tür havalarda gerekli önlemleri alarak olumsuz etkilenmeyi en aza indirmiş oluruz. Çok fazla ilaç kullanımı da doğru değildir. Baş ağrısı için kullandığımız ağrı kesiciler çok fazla kullanıldığı zaman bağımlılık yapmaktadır ve bir süre sonra zaten ağrıyı dindirmediği gibi vücudun bağışıklık kazanmasına sebep olmaktadır. Ondan dolayı ilaç kullanımını çok abartmamak gerekiyor çünkü migren hastalığı birazda kendimize neyin iyi gelip gelmediğini anlamakla aşılacak bir süreci barındırır. Bir migren hastası yaşadığı birçok migren krizinden sonra çeşitli deneyimler kazandığı için ilerideki krizlerini hafif atlatmayı başaracaktır.