Skip to main content

Migren hastalığı herkeste aynı şekilde ve aynı şiddette seyretmeyebilir. Bazı hastaların baş ağrısı dayanılmayacak kadar şiddetli olabilirken, bazılarının ise daha hafif ağrılar şeklinde seyredebilir. Ondan ötürü migren hastalığının tedavisi de her hastaya göre farklı şekilde yapılmaktadır. Tedavi süreci tamamen sizin baş ağrısı ataklarınıza bağlı olarak hastalığı tetikleyen durumlardan yola çıkılarak uygulanmaktadır.  Migren hastalığı üç aşamalı bir şekilde tedavi edilmektedir. İlk aşamada migrenin biraz daha hafif seyretmesini sağlayan durumlar tespit edilir. Daha doğrusu migreni tetikleyen durumlar öğrenilip, bu hususta iyileştirmelere gidilir. Migreni tetikleyen etmen açlık ise hastanın hiçbir öğünü atlamaması konusunda hasta uyarılır ve yemek saatlerini bir düzene sokması söylenir. Açlık dışında migreni tetikleyen uykunun düzensiz olması ise bu konuda uyarılarda bulunulur. Ya da yediği yemekler ona dokunuyorsa, midesinin bulanmasına yol açıyorsa bu yiyeceklerin tespit edilmesi gerekiyor. Baş ağrılarına yol açan bu tetikleyiciler ortadan kaldırıldığında artık migrenin daha hafif ağrılarla seyrettiği görülmektedir.

Migren hastalığının tedavisi konusunda İkinci aşama ise atakların azaltılmasına yönelik ilaç tedavisidir. Eğer bir migren hastası ayda üç ya da daha fazla baş ağrısı atakları yaşıyorsa bu atakların hafif ağrılarla geçirilmesini sağlayan çeşitli migren ilaçları vardır. Başvurduğunuz doktor size yazacağı migren ilacını ne şekilde kullanacağınızı zaten anlatacağı için doktorun talimatlarına uyarak ilacı kullanmaya dikkat ediniz. Bu şekilde ayda geçireceğiniz baş ağrısı atakları da azalacaktır. Migrenli hastalarda depresyona girme olasılığı çok yüksektir. Çünkü hastalığın çok şiddetli ataklarla geçirilmesi ister istemez insanı hayattan koparıyor ve depresyona girilmesine sebep oluyor. Depresyona girilmesini sağlayan çevresel etmenlerde göz ardı edilmeyecek kadar büyükse de depresyona girilmesi büyük oranda migrene bağlıdır. Migrenin depresyonla birlikte seyretmesi tedavi noktasında biraz daha zorlayıcı süreçleri de beraberinde getirmektedir. Bu şekilde oluşan süreçte migrenin tedavisi yine ilaçlarla yapılmaktadır. Bu sefer devreye depresyon hastaları için kullanılan yalnız migrene de iyi gelebilecek ilaçlar girer.  Bu ilaçlar hem depresyon hallerinin düzeltilmesinde etkili hem de migren ataklarının azaltılmasında etkilidir. Yalnız Nüroloji uzmanı doktor eğer hastasına depresyon ilaçlarını kullandıracaksa Psikiyatri servisinden yardım isteyerek bunu yapmalıdır. Çünkü depresyon ilaçları onun uzmanlık alanına girmediği için bu konuda birikimli değildir. 

Migren hastalığının tedavisi konusunda üçüncü aşamada ise cerrahi müdahale yani migren ameliyatı önerilmektedir. Bu aşama diğer iki aşama işe yaramazsa veya hastalığın hafif seyretmesini mümkün kılmamışsa geçilir. Migren ameliyatı endoskopik yani kamera yardımıyla yapılan bir ameliyat şeklidir. Kamera 1 cmlik saçlı derinin altından kesilen delikten içeri girilerek sinirlere ulaşılarak bu sinirler üzerinde sıkışan alanlar gevşetilerek bu alan serbest bırakılır. Bu işlem yaklaşık bir saat sürmektedir. Ameliyatın yan etkileri ise her ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon, kanama ve saçlı deride oluşabilecek kaşıntıdır. Cerrahi müdahalenin de migreni tamamen bitirdiğini söyleyemeyiz. Cerrahi müdahalede belli bir süre hastalığın ataklarının azalmasını sağlamaktadır. Daha sonra tekrar baş ağrıları başlamaktadır. Yalnız daha önce de söylediğimiz gibi bu durum her hastada aynı şekilde olmayabilir. Bazı hastalar migren ameliyatından sonra tamamen iyileşebiliyorken, bazılarının da bir süre sonra baş ağrıları aynı şiddetle tekrar başlayabiliyor. O açıdan migren hastalığını kesin bitirebilecek henüz bir tedavi yöntemi maalesef yoktur. Migreni tamamen bitirecek bir yöntem olmadığına göre migren hastalarının yapacağı şey hastalığın biraz daha hafif seyretmesini sağlayacak yöntemleri uygulamaktır. Bu yöntemleri üç aşamalı bir şekilde anlattığımız için siz migren hastalarına düşen bunları kendi hayatınıza uygulamaktır.

    [recaptcha]

    Leave a Reply

    This site is registered on wpml.org as a development site.